ΓΙΟΡΤΑΡΗΣ

07Στην Κύπρο τελούνται γιορτές διαφόρων αγίων κατά παραδοσιακό τρόπο. Παραδείγματος χάριν όταν τελούσε αρχικά ο παππούς για διάφορους λόγους (κατόπιν τάματος κλπ.) κάποια γιορτή αγίου, την γιορτή αυτή την συνεχίζει το παιδί του, μετά το εγγόνι του κ.ο.κ. Η γιορτή αυτή ονομάζεται «γιορτή του σπιδκιού».Επίσης τελούνται ονομαστικές γιορτές χάριν των αγίων. Παραδείγματος χάριν, ένας που ονομάζεται Ανδρέας τελεί γιορτή κατά τη μέρα του αποστόλου Ανδρέα (30 Νοεμβρίου). Όταν ο γιορτάρης τελεί μια γιορτή πιστεύει ότι μπαίνει κάτω από τον προστασία του αγίου χάριν του οποίου τελεί την γιορτή...

ΚΑΛΑΝΤΑ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ

Μηνύματα χαρμόσυνα ήλθαμεν να σας πούμεν
πως ο Χριστός βαπτίζεται σήμμερον, να χαρούμεν.
-Ήλθαν τα Φώτα στον Ιορδάνην πρώτα-...

Ο ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΓΑΜΟΣ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ

Σε παλαιότερα χρόνια για ν' αποφασιστεί η μέρα του γάμου έπρεπε οι συμπέθεροι να περιμένουν πότε θα τελειώσει η τροχιά του φεγγαριού από την πρώτη του εμφάνιση ως την πανσέληνο για να ορίσουν ποια Κυριακή θα γίνουν τα στεφανώματα των παιιδιών τους. Τούτο γινόνταν...

Ο ΣΚΥΛΟΓΑΜΟΣ

Κατά τα παλιά χρόνια και μέχρι τη πρώτη δεκαετία του 1900, υπήρχε ένα από τα πιο περίεργα έθιμα στην Κύπρο. Πρόκειται για το έθιμο του ‘‘σκυλόγαμου’’. Το έθιμο αυτό οργανωνόταν και εκτελείτο ως θεραπεία από άτομα που υπήρξαν θύματα από δάγκωμα σκυλιού, το οποίο ήταν δυνατό να μεταφέρει λύσσα και να μεταδόσει την ασθένεια στο άτομο που είχε δαγκωθεί...

ΠΑΛΟΥΖΕΣ-ΣΙΟΥΣΙΟΥΚΟΣ

Κατά τον μήνα Οκτώβρη μετά τον τρύγο των σταφυλιών κάθε οικοκυρά έκανε με τον χυμό των σταφυλιών τον δικό της Παλουζέ και τον δικό της Σιουσιούκο. Επίσης έκαναν και την πατροπαράδοτη ζιβανία. Η κατασκευή των νόστιμων αυτών παρασκευασμάτων γίνεται και σήμερα.

katoplatres.org

ΠΑΣΧΑ

Το Πάσχα έρχεται πάντα την πιο όμορφη εποχή του χρόνου, την άνοιξη.
Χριστουγγενα στη Πόλη και Πάσχα στο χωριό. Τα Πάσχα στα χωριά της Πάφου είναι οι καλύτερες διακοπές.

Τις μέρες πριν την Λαμπρή οι νοικοκυρές στα χωριά της Πάφου θα κάνουν τον γενικό καθαρισμό του σπιτιού.
Η μεγάλη εβδομάδα αρχίζει μετά το Σαββάτου του Λαζάρου και της Κυριακής των Βαΐων...

ΣΗΚΩΣΕΣ

Οι Σήκωσες αρχίζουν από την Κυριακή της Απόκρεω και συνεχίζονται την επόμενη Κυριακή της Τυροφάγου.

Συνήθως αυτές τις δυο Κυριακές και ιδίως την Κυριακή της Τυροφάγου μασκαρεύονταν και πήγαιναν σε μερικά συγγενικά και φιλικά σπίτια. Εκεί διασκέδαζαν τον κόσμο με αστεία με χορούς και τραγούδια.
Μαζεύονταν πολλές οικογένειες στα καφενεία και διασκέδαζαν ομαδικά. Έτρωγαν, έπιναν, τραγουδούσαν χόρευαν και στο τέλος κρέμμαζαν και σούσες και κάθονταν οι κοπέλες και τις έσπρωχναν οι άντρες.

http://www.linou.org.cy

ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

Ένα άλλο έθιμο που σώζεται μέχρι τις μέρες μας και που σχετίζεται με την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι το έθιμο της ελιάς. Όλη η οικογένεια μαζεύεται γύρω από το τζάκι και μικροί μεγάλοι ρίχνουν φύλλα χλωρής ελιάς στη φωτιά για να μαντέψουν αν κάποια πρόσωπα τους αγαπούν. Την ώρα που ρίχνουν την ελιά στα κάρβουνα λένε τα παρακάτω λόγια:..

ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ - ΟΜΟΔΟΣ

Από τα πολύ παλιά χρόνια τη μέρα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, στις 14 του Σεπτέμβρη, στο Όμοδος γίνεται ένα από τα λαμπρότερα και μεγαλύτερα πανηγύρια στην Κύπρο. Πολλά και διάφορα είναι τα ήθη και έθιμα, που είναι στενά συνδεδεμένα με την τελετή της Υψώσεως..

ΤΡΙΖΟΓΥΡΑ

Το Πασχαλινό Έθιμο της "Τριζογύρας" γινόταν στον Άγιο Αμβρόσιο Κερύνειας κάθε Δευτέρα του Πάσχα και αποτελεί έθιμο μοναδικό ανά το παγκύπριο.

Η Τριζογύρα κατασκευάζεται

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Η πρώτη από τις μεγαλύτερες γιορτές του χειμώνα- ο πιο σημαντικός θρησκευτικός σταθμός, που οι χριστιανικοί γενικά λαοί εορτάζουν με ξέχωρα χαρμόσυνη ευφροσύνη, με ψυχική και πνευματική ανάταση, με λυτρωτική γαλήνη- είναι τα Χριστούγεννα...