ΒΕΛΕΝΤΖΕΣ

velentzes sarakatsanonΜάλλινα υφαντά φλοκάτα στρωσίδια. Γινόταν από παχύ μαλλί προβάτων. Έχουν πολύχρωμο διάκοσμο του αργαλειού. Στα αυστηρά τυποποιημένα θέματα γίνεται φανερή η παρουσία του σημείου του σταυρού.

ΚΑΛΤΣΕΣ

kaltsesΟι Σαρακατσάνοι φόραγαν στα πόδια μαλλοβάμβακες, πλεχτές κάλτσες που τις αποτελούσαν δύο βασικά κομμάτια: η κάλτσα και η πατούνα. Ο χωρισμός αυτός γινόταν για να μην αχρηστεύεται η κάλτσα όταν με την χρήση έλιωνε το κάτω μέρος της.

ΚΑΠΛΙΕΣ

kapliesΜάλλινα ορθογώνια υφαντά με πυκνά πολύχρωμα κεντήματα στο χέρι και κρόσια. Ο πλούσιος τυποποιημένος ελικωτός διάκοσμος καλύπτει ολόκληρη την επιφάνεια με κεντρικό στοιχείο αναφοράς το φυλακτικό σημείο του σταυρού. Η καπλιά χρησίμευε για να σκεπάζει και να στολίζει τα καπούλια του αλόγου.

ΚΛΟΥΡΟΤΡΟΥΒΑΔΕΣ

klourotrouvadesΜάλλινα υφαντά ταγάρια (μικροί τετράγωνοι σάκοι) με πολύχρωμο κεντητό διάκοσμο. Τα χρησιμοποιούσαν για την μεταφορά της κουλούρας του γάμου. Ο πολύχρωμος κεντητός ή με μικρές φούντες και ταινίες διάκοσμος σχηματίζει σταυρό, στοιχείο φυλακτικό και αποτρεπτικό, βασικό θέμα της σαρακατσάνικης διακοσμητικής.

ΠΑΝΑΟΥΛΕΣ

panaoulesΟι "παναούλες" ή "παναγούλες" είναι μικρές ποδιές από χοντρό μάλλινο υφαντό, κεντημένες με πολύχρωμα μεταξωτά, χρυσά κορδόνια και στολισμένες με χρυσές και ασημένιες φρέντζες (διακοσμητικές ταινίες εμπορίου). Φοριόνταν από τις Σαρακατσάνες της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θράκης. Τα διακοσμητικά θέματα, εκτός των μεταφυσικών τους συμβολισμών, κατά μία εκδοχή ίσως εξέφραζαν και το κοινωνικό ή ηλικιακό status των γυναικών που τις φορούσαν και ήταν σύμβολα γονιμότητα, αφθονίας και ευημερίας.

Φιλικές ιστοσελίδες : Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων                      

                                 Κεντρο Αισθητικης Θεσσαλονικη
                                   
                                 Ανδρικά κολιέ - κοσμήματα